You are currently viewing Мексиканците сега можат да плаќаат во биткоин за храна и стоки на барање

Мексиканците сега можат да плаќаат во биткоин за храна и стоки на барање

Колумбиската Рапи, апликација за испорака на храна и карго на барање која работи низ Латинска Америка, сега прифаќа крипто плаќања во Мексико.

Криптовалутите трансформирани во кредити

Според извештајот во понеделникот, Rappi ќе биде партнер со платформите за крипто услуги Bitpay и Bitso за прифаќање шифрирани плаќања. Компанијата за испорака не ги спомена точните криптовалути што планира да ги прифати; сепак, Bitcoin најверојатно ќе биде на листата.

Дополнително, Rappi ќе им обезбеди шифрирани кредити на клиентите преку апликацијата, кои тие ќе можат да ги откупат подоцна.

Себастијан Мехија, ко-основач и претседател на Рапи, рече во изјавата:

„Со интерес го проучуваме светот на криптовалутите и веруваме дека иднината е пресекот на светот на криптовалутите со некрипто компаниите. Тоа е првиот чекор што ќе ни овозможи да научиме и да продолжиме да го инкорпорираме светот на крипто во Rappi “.

Рапи нуди услуги за испорака во 9 латински земји, а обезбедува и финансиски услуги во Мексико, Бразил, Чиле и Перу. Компанијата планира да обезбеди дигитални банкарски услуги во Колумбија кон крајот на оваа година.

Во 2021 година, компанијата започна „Плати со Рапи“ во Мексико, проект кој овозможува онлајн плаќања преку платформата PayPal, предизвикувајќи ги своите регионални ривали Mercado-Libre и Uber.

Латинска Америка станува љубопитна за Crypto

Индустријата за криптовалути е конзистентна и расте со скокови и граници, вклучително и нејзината основна блокчејн технологија во Латинска Америка. Трендот на трансакции и плаќања со криптовалути е во пораст во регионот, главно поради тоа што е брз и нуди ниски стапки на трансфер.

Кога станува збор за регулативи за криптовалути , Бразил, Венецуела, Аргентина и Чиле одобрија употреба на криптовалути. Бразил и Аргентина имаат данок на доход што се наплаќа на сите криптовалути.

Во 2014 година, Еквадор и Боливија ги забранија криптовалутите и нивната циркулација во нивните граници. Директната забрана осигури дека сите невладини регулирани валути се сметаат за нелегални.

Исто така, интересно е да се забележи дека, според статистичките податоци, регионот со најголем број корисници на криптовалути во светот се земјите од Латинска Америка. Една од главните причини се придобивките од комерцијалните и дигиталните продавници кои прифаќаат крипто плаќања. На пример, Elektra, мексикански конгломерат, неодамна објави дека клиентите кои користат крипто за плаќања ќе добијат 20% попуст при купување производи.