You are currently viewing Robinhood под притисок за Shiba Inu

Robinhood под притисок за Shiba Inu

Со брзо наближување на почетокот на сезоната на корпоративни приходи во САД од К-1 2022 година, инвеститорите на брокерот за тргување на мало Robinhood Markets ќе се надеваат на некои добри вести кои би можеле со месеци да опаѓаат цените на акциите. По затвораната цена од минатиот петок од 11,22 долари по акција, HOOD изгуби повеќе од 35% досега од почетокот на годината. Од највисокото објавување ИПО минатиот август од 85,00 долари, изгуби повеќе од 85%.

Заработката за Q4 2021 година, како што беше откриено на крајот на јануари, покажа дека приходите поврзани со криптовалути паднаа на само 51 милион долари, откако достигнаа 223 милиони долари во вториот квартал. Со оглед на недостатокот на подем на пазарите на криптовалути оттогаш, аналитичарите не се оптимисти дека првиот квартал од 2022 година ќе покаже значително закрепнување.

Сиромашните добиваат поени во корист на котација на SHIB

Намалувањето на приходите од тргување со криптовалути на Robinhood е во корист на наведување на популарниот таканаречен мемекоин Shiba Inu ( цитат SHIB ). Во моментов, само седум криптовалути се достапни за тргување на апликацијата Robinhood, вклучувајќи Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Dogecoin, Ethereum, Ethereum Classic и Litecoin.

Во текот на четвртиот квартал 2021 година, тргувањето со популарниот мемекоин Dogecoin инспириран од кучиња (кој често го рекламира извршниот директор на Tesla, Илон Маск) генерира 40% од крипто приходите на Robinhood. Ова е и покрај фактот што пазарната капитализација на Dogecoin е нешто повеќе од 19 милијарди долари, поблиску до 800 милијарди долари и 400 милијарди долари за Bitcoin и Ethereum соодветно.

Нудењето тргување со мемекоин е очигледно профитабилен бизнис.

Со оглед на статусот на Shiba Inu како втор по големина мемекоин по пазарна вредност (со нешто повеќе од 13 милијарди долари), се чини дека лесен начин за Robinhood да обезбеди брз поттик на своите приходи би бил да го наведе SHIB.

Robinhood може да биде сигурен дека има огромна побарувачка за оваа листа – петицијата на change.org за Robinbood да ја наведе SHIB сега собра речиси 560.000 потписи.

Многу други криптовалути и берзи нудат тргување со Shiba Inu, вклучувајќи ги Binance, crypto.com, KuCoin, Coinbase и Webull. Сепак, Robinhood во последниве месеци ги наведе регулаторните грижи како една од главните причини што не го прошири бројот на криптовалути што ги нуди.

Но, дополнителни докази за опаѓање на приходите поврзани со крипто може да извршат притисок врз компанијата да го преиспита она што многумина во крипто заедницата го критикуваа како премногу внимателен став.

Како цитатот на Robinhood може да влијае на SHIB

Воведувањето на тргување со токени Shiba Inu веројатно не само што ќе ја зголеми цената на акциите на Robinhood, туку и на SHIB.

Креаторот на петицијата change.org за SHIB да биде наведена на Robinhood истакна дека „котацијата на Robinhood ќе отвори тргување за своите 17 милиони трговци“. „Тоа би го отворило знакот за лесна трговија за многу луѓе кои можеби немаат или можеби сè уште не се чувствуваат удобно со размена на криптовалути“, продолжија тие.

SHIB/USD го помина најголемиот дел од 2022 година до сега тргувајќи во рамките на параметрите од 0,000020 до 0,000035.

Неодамнешните објави за котација, како на пример кога Coinbase го објави својот налет во Shiba Inu, беа поврзани со скокови во SHIB од најмалку 25%. Претходно оваа година, гласините дека Robinhood ќе ја наведе SHIB испратија SHIB / USD до скоро 12% за еден ден.

Јасно, тогаш, ако се случи такво соопштение од Робинхуд, SHIB ќе скршне повисоко. Техничарите ќе внимаваат на отпорот на нивоата 0,000030, 0,000035 и 0,000040.

Но, враќањето на еуфоријата забележана во четвртиот квартал од 2021 година, каде што цената на секој токен Shiba Inu достигна речиси 0,000090, останува далечна перспектива.

Наспроти макро-заднината на јастребите централни банки кои ги зголемуваат каматните стапки за да ја намалат инфлацијата и со тоа да ги пригушат шпекулациите за ризичните средства, меѓу кои е вклучен и SHIB, изгледите за долготрајно растење во моментов не се премногу големи.