You are currently viewing Интел лансира блокчејн за рударство на Биткоин

Интел лансира блокчејн за рударство на Биткоин

Интел го претстави Blockscale, новиот ASIC кој ќе биде испорачан почнувајќи од третиот квартал на годината 

Интел го насочува својот нишан кон рударството на Биткоин

Пред неколку дена Intel најавено ја лансираше својата нова технологија Blockscale за ископување криптовалути базирани на доказ за работа, како што е Биткоин 

Проектот веќе беше најавен пред неколку месеци , но до сега недостасуваа детали. 

Сега Интел открива дека неговиот Blockscale ASIC може да постигне до 580 GH/s хашрат и ќе биде достапен од третиот квартал 2022 година. Првите клиенти ќе бидат Argo Blockchain, Block Inc, Hive Blockchain Technologies и GRIID Infrastructure. 

Клучот за новата Blockscale ASIC технологија на Intel ќе биде енергетската ефикасност, т.е. можноста за копирање со голема моќност, но со намалена потрошувачка на енергија 

Уредот ќе може да се користи за сите алгоритми Proof-of-Work базирани на SHA-256 , од кои Bitcoin е најважен. 

Интел, исто така, уверува дека, со оглед на природата на силиконот што го користи оваа технологија, ќе може да ги снабдува овие уреди во количина без да го загрози снабдувањето со нови класични процесори или графички процесори. Ова е веројатно една од најинтересните информации дадени во оваа изјава.

Всушност, последицата може да биде минимално влијание на производството на овие нови уреди врз цените на другите традиционални уреди произведени од Интел. Досега тоа не беше случај, бидејќи производството и продажбата на уреди за рударство секогаш имаа негативно влијание, особено на графичките процесори.