You are currently viewing Турските регулатори бараат доживотна казна за крипто измамниците

Турските регулатори бараат доживотна казна за крипто измамниците

  • Турските регулатори бараат измамници доживотно затворени
  • Регулаторите ја користеа измамата на Thodex како репер
  • Крипто секторот е ограничен да трпи напади на измами

Во последните неколку години, крипто секторот беше сведок на повеќе измами и хакери поврзани со дигитални средства отколку во минатото. Тоа е затоа што овие злонамерни актери стануваат попаметни како што поминува секој ден. Во обид да ги ограничат нивните активности на пазарот, турските регулатори се изјаснија дека судовите треба да почнат да ги осудуваат со подолги казни. Гледајќи според достапните информации, регулаторите сакаат најмалата казна за овие активности да биде огромна сума од години.

Турските регулатори ја користеа измамата Thodex како репер

Во извештајот достапен од локалните новински станици во земјата, оваа неодамнешна изјава е поврзана со осомничените вклучени во крипто размената на Thodex. Турските регулатори уапсија криминалци осомничени дека се вмешани во измама со размена на крипто. Се вели дека измамникот се оддалечил со 108 милиони долари.

Властите го посочија највисокиот извршен директор и извршен директор на берзата, Фарук Фатих Озер како главен осомничениот во случајот. Имено, извршниот директор во моментов не е во контакт и постои сомневање дека е во бегство. Проблемот со Thodex започна минатата година откако крипто берзата им објави на своите корисници дека е вклучена во некаква продажба што ќе доведе до предавање на размената. Thodex беше една од најголемите крипто-размени во земјата, која управуваше со трансакции за огромен број од населението во земјата.

Крипто секторот продолжува да трпи напади

Со оглед на тоа што корисниците не можеа да вршат активности на нивните сметки, полицијата набрзина започна да ги уапси водечките членови на берзата низ целата земја. По апсењата, имаше извештаи дека компанијата веќе проневерила средства на инвеститори во износ од 2 милијарди долари. Иако полисата го нема главниот осомничен во случајот во нејзин притвор, регулаторите сè уште продолжуваат со случајот.

Некои од прекршоците што беа критикувани на Озер вклучуваат основање криминално лице и злоупотреба на банкарски информации, меѓу другите прекршоци. Ако основачот на крајот биде уапсен, тој ќе бара повеќе од 40,000 години затвор. Иако измамата со Тодекс ја потресе земјата, Турција ја потресе сведок други измами и хакерски напади низ целата земја неодамна.

Освен хакирањето на Ронин, кое вредеше 600 милиони долари, во земјата имаше и други хакери кои предизвикуваат памет. Овие активности продолжија да ги туркаат трговците и потенцијалните трговци од крипто секторот. Ова беше една од причините зошто турските регулатори веруваа дека казната од огромен број години ќе ги натера криминалците повторно да размислат.