You are currently viewing Индија ќе започне данок од 30% на заработката од крипто, почнувајќи од 1 април

Индија ќе започне данок од 30% на заработката од крипто, почнувајќи од 1 април

Почнувајќи од 1 април оваа година, заработката од криптовалути и виртуелни средства во Индија ќе плаќа данок од 30%, изјави претседателот на Централниот одбор за директни даноци (CBDT).

Претседателот на CBDT рече дека предложениот данок од 30 отсто на приходите од криптовалутите бил одобрен од владата и е поставен за имплементација следниот месец.

Сепак, имплементацијата на данокот од 1% одземен на изворот (TDS) се враќа на 1 јули, рече Мохапатра.

„Денешната наплата на данокот на доход од 13,63 лак крори се очекува дополнително да се зголеми до 30 март. Нашите бруто и нето наплати во последните пет години и историјата на даночниот оддел се оптимални. Нашите бруто бројки надминаа 15 милиони РС, кои никогаш порано не можевме да ги допреме“, рече Мохапатра.

Шефот на CBDT ја направи државата бидејќи објасни дека нето наплатата на даноците на владата се зголемила за 48,4% на годишно ниво до 13,63 лах крори, највисок обем од 2018-19 година. 

Индија е еден од ретките суверени што наметна данок на криптовалути и дигитални средства, вклучително и не може да се забрани токени (NFT), откако министерот за финансии Нирмала Ситарман поднесе данок на доход од 30% на трансакциите со криптовалути во Буџетот на Унијата за 2022 година.

Ситарман, исто така, предложи 1% TDS за такви трансакции за да ја вклучи класата на средства под даночен режим.

Таа  рече  дека Министерството ќе воведе даночна мерка за криптовалутите, вклучително и NFT, кои станаа популарни во Индија.

„Нема да се дозволи одбивање во однос на какви било расходи или надоместоци при пресметување на таквиот приход освен трошоците за стекнување“, рече Ситараман на крајот на јануари. „Понатаму, загубата од трансферот на виртуелни дигитални средства не може да се надомести со кој било друг приход“.

Наместо тоа, крипто групите беа даночна стапка од 0,01%.

Сепак, неколку групи за криптовалути ја  повикаа  индиската влада да го преиспита планираниот 1% TDS и побараа од Ситарман да го преиспита нејзиниот предлог.

Советот за блокчејн и крипто средства (BACC) предложи намалување на TDS на 0,01%.

Од своја страна, IndiaTech напиша писмо до министерот за финансии Нирмала Ситараман и секретарот за приходи Тарун Бајај, повторувајќи го предлогот на BACC.

„Ако намерата на предлозите беше да се бараат дополнителни приходи од таквите крипто средства, тогаш данокот од 1% на целата вредност на трансакцијата ќе го направи бизнисот неостварлив, а со тоа ќе има влијание врз државните приходи, принудувајќи ги инвеститорите и оние кои се занимаваат со трговија да работат во странство. , или да бидете принудени да прибегнете кон работење преку непроѕирни методи на P2P“, рече во писмото главниот извршен директор на IndiaTech, Рамиш Каиласам.