You are currently viewing Крипто донации за Украина достигнаа 100 милиони долари

Крипто донации за Украина достигнаа 100 милиони долари

Донации од криптовалути примени од Украина од почетокот на конфликтот, наводно, се многу надминати $ 100 милиони. Ова би било пресметката на средствата добиени само од донации на криптовалути откако владата се отвори за донации на криптовалути на крајот на февруари.

Донации во криптовалути за Украина

Во порака преку Твитер, украинската влада објави дека ќе бидат прифатени и донации од криптовалути за да и се помогне на земјата во конфликтот со Русија. Заменик-претседател и министер за технолошки иновации Михајло Федоров е секако најактивниот политичар во овој поглед. Од почетокот на конфликтот тој упати неколку апели до технолошкиот свет да ги повика да ги санкционираат руските граѓани.

Пред една недела преку Твитер, тој исто така апелираше до сите берзи за криптовалути да го направат својот дел блокирање на корисници од руска националност со цел да се спречат да користат криптовалути за да некако да ги заобиколат санкциите.

Неговата жалба досега се чини дека падна на глуви уши, иако Coinbase го направи тоа блокираше околу 25,000 акаунти на руски корисници во последните денови. Во исто време, украинскиот потпретседател, исто така, им се заблагодари на оние оператори со криптовалути кои и помагаат на неговата земја преку донации, како што е Uniswap.

На 14 март, украинската влада го активираше А веб-страница целосно посветена на донации во криптовалути.

Крипто регулација во Украина

Како што донациите на криптовалути продолжуваат да се зголемуваат, земјата на 16 март усвои законска регулатива што ефективно ја прави криптовалутата легална во Украина.

Сметката, усвоен од украинскиот парламент минатиот месец и усвоен во закон од претседателот Володимир Зеленски самиот минатата среда, во пракса ќе дозволи размена на странски и украински криптовалути да работат легално во земјата за трансакции и размени со криптовалути.

Покрај тоа, традиционалните банки ќе можат да отвораат сметки за криптовалути за сите клиенти кои ги бараат. Ова е една од најотворените регулативи кон секторот не само во Европа. 

Веста доаѓа по американскиот претседател Џо Бајден издаде а извршен ред во петокот имаше за цел да ги анализира можните ефекти од прецизна регулатива за криптовалутите, како и оние од усвојувањето на нова дигитална државна валута.