You are currently viewing Производство на криптовалути и пирамидални шеми во албанската реалност

Производство на криптовалути и пирамидални шеми во албанската реалност

Производството на криптовалути во Албанија е дозволено со закон од 2021 година. Сега кога албанската влада го отвори патот за издавање на виртуелни валути, денес тие се гледаат како феномен со растечка тенденција во албанската реалност. Овие виртуелни валути, кои можат слободно да се произведуваат и тргуваат, го скршија концептот на класични пари во светот, но што се случува во Албанија?

Во интервју за News1.al, Албјон Лекај го раскажува своето искуство како инвеститор и познавач на пазарот на криптовалути повеќе од 5 години.

NEWS1.AL. Каков став имаат Албанците кон светот на криптовалутите и дали е реалност дека тие се подготвени да ја прифатат оваа иновација или изгледаат скептични кон нив?

Албјон Лекај: Глобалниот тренд на инвестирање во криптовалути ја вклучи и Албанија. Претежно младите инвеститори ги гледаат овие можности за инвестирање за брзо збогатување. Сепак, иако првично, јавниот интерес беше млак од многу причини, пред се затоа што ги гледаат овие инвестиции слични на пирамидалните шеми кои албанското општество ги доживеа во 97 година ваква економска криза и ги гледа со скептицизам, но и како недостаток на информации за криптовалутите.

NEWS1.AL: Дали албанските бизниси почнаа да примаат плаќања преку електронски валути?

Албјон Лекај:  Ако некој денес сака да размени криптовалути со вообичаени валути, тоа може да го направи или приватно, со луѓе кои се согласуваат да ги пробијат овие валути или преку онлајн централи кои ја нудат оваа услуга. За да купите криптовалути приватно од лице кое ги поседува, сè што треба да направите е да преземете паричник на вашиот мобилен телефон. Потрошувачите можат да испраќаат виртуелни валути онлајн на секој друг што е подготвен да ги прифати, или да ја вратат нивната конверзија во конвенционална валута но тоа се случува само под маса и засега не е регулирано со закон.

NEWS1.AL:  Дали растечкиот тренд на користење криптовалути може да биде можност криминалните групи да перат валкани пари?

Албјон Лекај:  Најважните албански монетарни власти изразија скептицизам за трансакциите со криптовалути, предупредувајќи ги инвеститорите дека се изложени на ризици да ги загубат своите пари, но сè уште нема значајни податоци за ризикот од виртуелни средства за перење пари. Властите не дадоа никакво објаснување за мерките преземени за справување со ризиците или конкретните случаи на перење пари во Албанија.

NEWS1.AL:  Како функционира „нелегалното“ производство на криптовалути во Албанија?

Албјон Лекај:  Имаме неколку видови на кривични дела, почнувајќи од кражба на електрична енергија до компјутерска измама.Проблемот со оваа криптовалута е што бара многу голема количина на енергија и многу голема технолошка инвестиција за да се произведат и следствено да се максимизира профитот.инвеститори во оваа област крадат енергија, што е спротивно на законот, но нивното производство не е нелегално, па затоа е нелегално да се краде енергија.