You are currently viewing ТОП 10 КОМПАНИИ ПО ПРИХОДИ, А КОИ СЕ ВО БИЗНИСОТ СО ГОРИВА

ТОП 10 КОМПАНИИ ПО ПРИХОДИ, А КОИ СЕ ВО БИЗНИСОТ СО ГОРИВА

Од 10 компании со најголеми проходи, позитивен резултат во 2020 година имале 8. Генерално, она што може да се забележи е дека во 2020 година. компаниите имале значително намален промет и добивки во однос на 2019 година, што е и за очекување со оглед на пандемијата и локдауните што ги имаше во таа година. Исклучок е компанијата „Супертрејд“ која во 2020 година имала поголема добивка отколку во 2019 година. Компанијата „Окта“ пак, која е најголемиот узвозник на нафтени деривати и која според податоците на Регулаторната комисија за енергетика учествувала со 66,8 проценти во вкупниот увоз во 2020 година, истата година направила загуба од дури 8,5 милиони евра! Во загуба била и компанијата Омпетрол од скопски Петровец. Но, другите компании, иако поскормно од порано, и понатаму имале добивки, а дел од нив направиле милионски профити.

ТОП 10 КОМПАНИИ ПО ПРИХОДИ, А КОИ СЕ ВО БИЗНИСОТ СО ГОРИВА

КОМПАНИЈАПРИХОД 2020ПРИХОД 2019ДОБИВКА 2020ДОБИВКА 2019
Макпетрол272.000.000372.000.0005.700.00014.300.000
Окта251.000.000452.000.000– 8.500.0004.200.000
Супертрејд86.000.00094.0000.0001.500.0001.200.000
Лукоил71.000.000117.000.0002.100.0004.500.000
Дади трејд61.000.00081.000.0001.000.0001.400.000
Црна Река42.500.00048.600.0004.500.0007.000.000
Детоил39.700.00052.000.000100.0002.900.000
Пуцко петрол34.000.00046.400.0002.700.0002.680.000
Јавор шпед оил23.000.00018.800.000461.000417.000
ОМ петрол оил18.500.00030.000.000/150.000

Износите се во евра | Извор на податоци: БизнисМрежа.мк

За да ја комплетираме сликата за компаниите во бизнисот со горива за транспорт, обезбедивме уште 3 важни податока:

  • Ја анализиравме профитабилноста на компаниите. Одличен економски податок е нето-профитната маржа. Овој податок покажува со колкав процент учествува нето добивката во вкупните приходи. Нето-профитната маржа се смета за најкомплексен показател за профитабилноста на една компанија, бидејќи ги зема во предвид сите трошоци во остварувањето на профитот.
  • Ги нализиравме просечните плати во компаниите. Како што може да се заблежи од табелата, некои компании, и покрај помали добивки, во 2020 година ги зголемиле платите, но некои ги намалиле. Може да се забележи и огромни разлики во платите за истата работа, помали плати при поголема профитабилност, и обратно.
  • Го ставивме „под лупа“ бројот на вработените – дали тој се зголемувал, или се намалувал во услови на намален промет.

НЕТО-ПРОФИТНА МАРЖА, ПРСЕЧНА ПЛАТА, БРОЈ НА ВРАБОТЕНИ

КомпанијаНето профитна маржа 2020 (%)Нето профитна маржа 2019 (%)Просечна плата 2020Просечна плата 2019Број на враб. 2020Број на враб. 2019
Макпетрол2,113,9133.07130.5951.8541.835
Окта-3,390,9539.84642.183   305   336
Супертрејд1,761,3425.48528.227     60     36
Лукоил3,04 3,8533.62137.652    146   151
Дади трејд1,961,7217.98817.781     14     11
Црна Река1,071,4322.15918.848   145   150
Детоил0,265,8618.62315.099   146   151
Пуцко Петрол1,071,4322.15918.848   145   150
Јавор шпед оил1,802,4524.98418.021    11      5
Омпетрол оил-0,250,5158.02940.895     5      5

Износите се во денари | Извор на податоци: БизнисМрежа.мк

Колку за потсетување….

Во четвртокот Регулаторната комисија објасни дека е воведено привермено намалување на трговската маржа кај трговците со горива и дека страта трговска маржа ќе се врати кога Парламентот ќе ги усвои законските измени за акцизата и за ДДВ, но и кога доволно ќе се намали цената на горивата, без да прецизира до кое ниво. Во петокот пак, поминаа измените на Законот за акциза и Законот за додадена вредност. Со измените, зависно од берзанските промени, можно е намалување на акцизата од нула до 4 денари, а ДДВ се намали од 18 на 10 проценти. Во согласност со намалување на овие давачки, Регулаторна комисија за енергетика во саботата оджа седница и донесе одлука за новите цени, но во нивното формирање трговската маржа остана иста. Нова цена може да има уште денес.

Регулаторната комисија повика и на солидарност на сите чинители во формирањето на цената. Државата се откажа од дел од ДДВ, намалувајќи го од 18 на 10 проценти за горивата, а за акцизата создаде законски услови таа да се намалуваод нула до 4 денари зависно од берзанските цени на горивата.

извор: pari.com.mk