You are currently viewing Bitcoin, Ethereum и Dogecoin се трите најомилени крипто средства во САД

Bitcoin, Ethereum и Dogecoin се трите најомилени крипто средства во САД

Клучни Килими 

  • Bakkt наведува три најомилени криптовалути во САД
  • Биткоин и Ethereum го водат пакетот.
  • Догекоинот во моментов е приоритетен пред Шиба Ину како мемекоин.

Иако има над 18.000 криптовалути од 2022 година, неколку остануваат омилени на пазарот според една нова студија. Студијата спроведена од Bakkt, пазар и чувар на биткоин и крипто, се стреми да го види нивото на учество на жените на пазарот на крипто.

Биткоин, Ethereum и Dogecoin доминираат во сопственоста на крипто

Резултатот од истражувањето во кое беа вклучени над 1.000 американски потрошувачи покажа некои клучни сознанија за новите трендови на пазарот на крипто. Со наслов „Жените и крипто“, студијата покажа дека усвојувањето крипто од страна на жените го надминува усвојувањето од мажите.

Додека мажите се рано посвојувачи, жените забележале повеќе купувачи за прв пат. Извештајот забележа дека 38% од жените во студијата го направиле своето прво купување крипто во изминатите шест месеци во споредба со 30% од мажите. Во изминатата година, билансот изнесува 71% од жените кои првпат купувале наспроти 60% за мажите.

Студијата исто така го испитуваше однесувањето на овие инвеститори за сопственост на монети. И мажите и жените во студијата ги поседуваа истите топ 3 монети, имено Bitcoin (BTC), Ether (ETH) и Dogecoin (DOGE). Сепак, мажите имаат поголема веројатност да поседуваат поширок опсег на монети, се додава во студијата.

Ненси Гордон, главен директор за производи на Одделот за лојалност и награди на Bakkt, истакна дека наодите од студијата се многу позитивни за усвојувањето на крипто кај жените.

„И покрај неодамнешната нестабилност на крипто, постои постојан моментум за усвојување на крипто кај жените и охрабрувачко е да се види дека бариерите за влез може да се надминат преку образование“, рече Гордон.

Таа забележува дека имало силен апел за стекнување крипто преку медиуми како што се „подарување и откупување на поени за лојалност“. Овие методи имаат потенцијал да ја зголемат инклузивноста и пристапноста на крипто-пазарот без оглед на полот или нивото на приход, додаде таа. 

Подемот на жените во крипто светот

Наодите од студијата на Баккт се потврдени и со други студии. Неодамнешното истражување спроведено од платформата за заеми на крипто, BlockFi, покажа дека многу повеќе жени ќе се впуштат во крипто оваа година.

Студијата на BlockFi, исто така, покажа дека повеќето жени биле привлечени кон крипто како начин да имаат економска заштита. Утврдено е дека нивната доминантна крипто инвестициска стратегија е купување и задржување; 70% од испитаниците никогаш не ги продале своите имоти откако ги купиле.