You are currently viewing Мексиканските нарко картели сè повеќе користат биткоин

Мексиканските нарко картели сè повеќе користат биткоин

Според неодамнешниот извештај, некои од озлогласените мексикански нарко картели се повеќе користат биткоин за нивните незаконски операции. Помеѓу овие организации се картелот „Халиско нова генерација“ и картелот Синалоа.

Drug Kingpins се сврти кон Bitcoin

И покрај нивните различни заслуги и бројните поддржувачи, криптовалутите имаат и свои противници. Тие често тврдат дека криминалците користат биткоин и алткоини во нелегални активности како што се трговија со дрога, перење пари, финансирање терор и многу повеќе.

Во својот најнов извештај, Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (UNODC) откри дека дигиталните средства станале атрактивна финансиска алатка за некои мексикански и колумбиски картели.

Агенцијата објасни како тие банди инкорпорираат крипто во нивните активности. Прво, приходите од лекот се делат на мали плаќања за да се избегнат контролите. Потоа, картелите купуваат мали количини биткоин со него, „прикривајќи го потеклото на парите и дозволувајќи им да плаќаат соработници на друго место во светот“.

Некои од споменатите криминални организации ги вклучуваат картелот Халиско Нова генерација и Картелот Синалоа. Последнава е една од најголемите банди за шверц на дрога во светот. Со децении го водел озлогласениот Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, кој моментално отслужува доживотна затворска казна во федерален затвор во САД.

УНОДЦ сугерираше дека и мексиканските и колумбиските организирани криминални групи „ја зголемуваат употребата на виртуелната валута поради анонимноста и брзината на трансакциите“. Сепак, вреди да се напомене дека блокчејнот на биткоинот е целосно транспарентен и сите трансакции се запишуваат во дигиталната книга. Како такви, тие може да ги види секој што има пристап до Интернет.

Со тоа, природата на БТК го прави многу сомнителна алатка за оние кои се обидуваат да ги олеснат нелегалните финансиски трансакции.

Од друга страна, готовината останува најкористениот начин на плаќање во валканите парични трансакции како што се проституција, купување оружје и купување дрога.

Мексиканската размена на крипто поврзани со нарко картелот Халиско

Минатото лето, Единицата за финансиско разузнавање на Мексико (ФИУ) откри 12 места за тргување со криптовалути кои работат без законско овластување.

По спроведувањето на темелно истражување за ова прашање, властите покренаа сомневања дека тие места за тргување може да се поврзани со криминални организации, вклучувајќи го и нарко картелот Jalisco Nueva Generación. Нието Кастиљо – шефот на ФИУ – рече:

„Основно прашање ќе биде да се анализираат криптовалутите и нивниот однос со криминалните групи. Ме погоди фактот што многу од платформите за криптовалути се инсталирани во неколку општини во државата Халиско “.