You are currently viewing Јужна Кореја, новиот претседател е пријателски настроен кон  крипто маркетот!

Јужна Кореја, новиот претседател е пријателски настроен кон крипто маркетот!

Новиот претседател на Јужна Кореја, Јун Сук-Јол, ќе ја преземе функцијата на 10 мај. Тој го победи демократскиот кандидат Ли Јае-Мјунг со околу 240,000 гласови, освојувајќи 48.56% од гласовите, наспроти 47.83% за неговиот противкандидат.

Новиот крипто-пријателски претседател на Јужна Кореја

Оваа вест веднаш ја возбуди крипто заедницата, бидејќи врз основа на изјавите од кампањата, новиот претседател вети многу поволни закони за крипто компаниите и оние кои поседуваат дигитални средства.

61-годишниот Јун стана познат по неговите истраги како обвинител, што доведе двајца поранешни претседатели во неволја поради обвиненија за корупција. Тој вети дека ќе го подигне прагот за плаќање данок на капитална добивка на добивките од Биткоин и други криптовалути од 2,000 долари на 40,000 долари, што го прави еден од најдарежливите во светот кога станува збор за даночни олеснувања за светот на криптовалутите.

Крипто политиките на Јужна Кореја 

Новиот претседател исто така изјави дека најверојатно ќе преиспитајте ја владината забрана за иницијални понуди на монети (ICO) од 2017 година. Не може да се исклучи врз основа на неговите изјави дека и оваа забрана наскоро може да биде укината.

Во реалноста, дури и прогресивниот кандидат веќе покажа про-криптовалутен став за време на изборна кампања, прифаќајќи донации од криптовалути за поддршка на неговата кандидатура, исто така користејќи NFT.

Сепак, факт е дека неговата владејачка партија спроведе политика која секако не е поволна за секторот, спроведувајќи многу рестриктивни регулативи кои доведоа и до затворање на 60 берзи активни во земјава.

Јун веднаш се фокусираше не само на криптовалутите туку и на Блокчејн технологија да ја промовира својата кандидатура пред помладиот електорат во земјата, дури и да користи Аватари за да одговори на прашањата на гласачите.

Веројатно тоа беше факторот што му овозможи да победи на изборите ако се земе предвид дека врз основа на анкетите за него би гласале 59.5% од дваесеттите и 54% од луѓето во триесеттите години, додека голем дел од женскиот електорат ќе гласаше за демократот.