You are currently viewing Швајцарските власти ќе ги замрзнат крипто средствата на клучните Руси

Швајцарските власти ќе ги замрзнат крипто средствата на клучните Руси

Министерството за финансии на богатата алпска држава треба да ги замрзне крипто средствата и бизнисите во руска сопственост.

Швајцарската федерална влада сака да ги замрзне крипто средствата во сопственост на руски поединци и претпријатија во швајцарските граници. Овие мерки ги казнуваат руските граѓани и бизниси, а пред се санкциите поврзани со Европската унија.

Санкциите на ЕУ веќе се усвоени во Швајцарија

Замрзнувањето на крипто се вжештува по санкциите што Европската унија и ги воведе на Москва во Брисел по упадот на Русија против Украина. Во средата, ЕУ објави дека ќе преземе мерки за да ги поништи сите обиди на Русија да користи криптовалути за да го ублажи ударот од економските санкции. „Преземаме мерки, особено за крипто средства кои не треба да се користат за заобиколување на финансиските санкции за кои одлучија 27 земји на ЕУ“, рече францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер за Фајненшл Тајмс.

Швајцарскиот министер за финансии Ги Пармелин го потврди усвојувањето на четири санкции од ЕУ. „Од денес, сите четири пакети санкции на ЕУ се усвоени и имплементирани во Швајцарија“, рече тој. Минатата недела над 200 Руси ги замрзнаа банкарските сметки и физичките средства од швајцарските власти.

Како ќе ги замрзнат крипто-средствата?

Со замрзнување на крипто-средствата, швајцарското Министерство за финансии сака да го заштити интегритетот на швајцарската блокчејн индустрија, имајќи предвид дека Швајцарија и соседната држава Лихтенштајн станаа крипто центри во последниве години и се дом на приближно 1.128 блокчејн компании.

Останува да се види како швајцарските власти ќе ги наметнат мерките на министерот за финансии, имајќи предвид дека некои сопственици на крипто избираат да ги чуваат своите средства во крипто-паричник без притвор. Крипто паричниците имаат инфраструктура од јавен и приватен клуч што ги регулира критичните аспекти на испраќање и примање средства. Јавните и приватните клучеви на паричникот без притвор се недостапни за никого освен за сопственикот. Ако сопственикот го преместува своето крипто преку ограничени канали, тогаш само тие се прават видливи. „Ако некој сам го држи својот крипто-клуч, тогаш, каде и да е, ќе биде практично невозможно да се идентификува“, вели висок швајцарски финансиски функционер.

Кога крипто-разменувачите како Coinbase чуваат крипто средства, средствата се чуваат во чуварски паричници, што значи дека Coinbase има пристап до јавните и приватните клучеви на паричникот на клиентот. Само во оваа ситуација размената може да го ограничи пристапот до корисничките средства. „Но, ако користат крипто-услуги – фондови, размена и така натаму – овие сервисни точки можеме да ги таргетираме“, продолжи службеникот.

Дури и под овие околности, ќе биде потребна правна основа за швајцарските компании да ги спроведат мерките за замрзнување на имотот, точка што ја истакна извршниот директор на Кракен, Џеси Пауел во неодамнешната тема на Твитер, бидејќи неселективно замрзнувањето на средствата негативно ќе влијае на бизнисот. Размената, исто така, ќе треба да биде регистрирана кај регулаторно тело во земјата што го наметнува замрзнувањето, со правни упатства за тоа како и кога може да се бара размена за да се ограничи пристапот за одредени корисници.

Регулаторното тело во Швајцарија е Управата за надзор на финансискиот пазар и сите крипто-размени треба да добијат лиценца од телото за работа. Во 2020 година, парламентот го усвои Законот за блокчејн, кој обезбедува легислатива што дефинира како може да се разменуваат криптовалутите и како треба да се водат берзите во земјата.