You are currently viewing Сенатот на Вирџинија на САД им дозволува на државните банки да нудат услуги за чување крипто

Сенатот на Вирџинија на САД им дозволува на државните банки да нудат услуги за чување крипто

Сенатот на Вирџинија во Соединетите држави едногласно го одобри барањето за измена на нацрт-законот што сега им овозможува на традиционалните банки кои работат во Комонвелтот на Вирџинија да обезбедуваат услуги за чување виртуелна валута. 

Делегатот Кристофер Т.

„Банката може да им обезбеди на своите клиенти услуги за чување виртуелни валути сè додека банката има 26 соодветни протоколи за ефикасно управување со ризиците и усогласување со важечките закони“.

Предлог-законот усвоен во Сенатот со убедливи 39-0 гласови и се чека да биде потпишан од гувернерот на Вирџинија, Глен Јангкин. Банките кои имаат намера да им ја понудат оваа услуга на клиентите ќе треба да се придржуваат до трите специфични барања споменати во законот – да имплементираат ефективни системи за управување со ризик, да поседуваат соодветно осигурување и да започнат програма за надзор за справување со ризиците поврзани со криптовалутите.

Сепак, Сенатот ќе бара од клиентите на банките да задржат директна контрола врз нивните јавни и приватни клучеви поврзани со нивната виртуелна валута, додавајќи:

„Постапувајќи во својство на доверителство, банката ќе бара од клиентите да ги префрлат своите виртуелни валути под контрола на банката преку создавање на нови приватни клучеви што ќе ги држи банката.

Други држави како што е Вајоминг, исто така, неодамна забележаа воведување на законодавство за стабилна валута издадена од државата.

Само минатиот месец, Комитетот за финансиски услуги на Претставничкиот дом имаше дискусија за тоа дали регулативите за стабилните коини и дигиталните средства треба да се решат на државно или федерално ниво.

Во врска со ова, претставникот на Северна Каролина и член на комитетот за рангирање, Патрик МекХенри, побара од комитетот да ги разгледа регулаторните рамки на државно ниво наместо сеопфатен федерален закон за стабилни монети.