You are currently viewing Донациите на крипто за Украина достигнаа 63.25 милиони долари

Донациите на крипто за Украина достигнаа 63.25 милиони долари

  • Донациите за крипто за поддршка на Украина надминаа 63 милиони долари
  • Ripples донира 1 милион долари за поддршка на Украина 

Во знак на поддршка за Украина во средината на нејзината инвазија од Русија, глобалната крипто индустрија донираше криптовалути во вредност од повеќе од 63 милиони долари. Донациите, направени во биткоин, Ethereum и голем број други криптови, се дадени за да и помогнат на украинската влада да се обнови по нападот.

Податоците од фирмата за безбедност на блокчејн екосистемот SlowMist покажуваат дека најголемиот дел од крипто донации отишол на украинската влада, со вкупно 38.50 милиони долари. Овие средства ќе бидат искористени за да се помогнат во финансирањето на напорите за обнова на земјата и да се обезбеди помош за погодените од инвазијата.

Невладините организации ја презедоа првата линија во крипто донации за Украина, вклучително и невладините организации Come Back Alive со собрани над 14.9 милиони долари, Украинската децентрализирана автономна организација (DAO), со 6.4 милиони долари. Земјите Unchain Fund изнесува 2.1 милиони долари, додека финансирањето на хуманитарната организација AidForUkraine е 1.4 милиони долари. Крипто-заедницата, исто така, ја покажа својата поддршка за други причини, како што е помагањето на бегалците кои бегаат од земјите зафатени од војна.

Добронамерниците, исто така, направија напори да допрат со донации во форма на незаменливи токени (NFT). ЕТХ со сума на 6.4 милиони долари, беше примен од украинските поддржувачи во NFT. DAO доби крипто во вредност од 1.4 милиони долари од платформа за социјални медиуми позната по својата содржина за возрасни.

Рипл донира 1 милион долари за Украина

Извршниот директор и основач на Ripple, Бред Гарлингхаус, ја осуди руската инвазија на Украина, нарекувајќи го неиспровоцирано, неоправдано и погрешно одржувањето на каков било глобален поредок по настанот.

Компанијата објави дека ќе донира XRP во вредност од 1 милион американски долари за да помогне во напорите за реконструкција на земјата. Со ова вкупниот износ на донации направени од крипто фирмите е над 63 милиони долари.