You are currently viewing Основачот на Полкадот и донира на Украина 5.7 милиони долари; Вкупните донации на крипто надминуваат 22 милиони долари

Основачот на Полкадот и донира на Украина 5.7 милиони долари; Вкупните донации на крипто надминуваат 22 милиони долари

Украинската влада продолжи да прима крипто донации. Гевин Вуд, основачот на Polkadot (DOT), штотуку испрати 5.7 милиони долари во паричникот на земјата, исполнувајќи го ветувањето што го даде претходно.

Украина планира да додаде повеќе блокчејн за донатори

Вуд, кој исто така е ко-основач на Ethereum, ја сподели врската на Polkadot explorer до трансакцијата преку Твитер.

Вуд претходно вети дека ќе направи донација од 5 милиони долари за Украина доколку обезбеди DOT паричник за да им се придружи на нивните адреси на паричникот BTC, ETH и USDT.

Други донатори, исто така, влегоа во паричникот DOT по Вуд. Паричникот моментално содржи DOT токени во вредност од околу 5.8 милиони долари од над 200 трансакции. Други познати донатори во крипто просторот го вклучуваат Џастин Сан на ТРОН, како и крипто берзата Binance која собра 10 милиони долари за поддршка на Украинците.

Украинскиот биткоин паричник досега има добиено над 187 БТК. Над 7.47 милиони американски долари се донирани и во ETH и ERC-20 USDT. Владата на земјата откри дека наскоро ќе објави адреси на паричникот за повеќе криптовалути.

Други иницијативи за поддршка на Украинците, вклучително и Come Back Alive, невладина организација со седиште во Киев, исто така прифаќаат крипто донации.

Русија треба да добие крипто санкции

Од другата страна на конфликтот, светот се сврте кон Русија со строги санкции. Досега светските влади беа воведени санкции кон централната банка на Русија и домашните банки. Најшокантна е Швајцарија, која има политика на неутралност, потези да им се придружи на другите земји во воведувањето на санкциите.

За целосно исклучување на Русија од светската трговија, Европската централна банка (ЕЦБ) и САД исто така се обидуваат да и забранат на Русија да може да користи крипто. Претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, ги повика регулаторите да го забрзаат надзорот на крипто во регионот.

Слично на тоа, Wall Street Journal (WSJ) известува дека крипто може да биде цел за дополнителни санкции за Русија.